Medlemsinloggning

OBS! Registrering endast för medlemmar i BTS.

   

Nästa händelse  

   
Dela
FaceBook  Twitter  

Lördagen den 15 november 2014 reste 50 medlemmar från Bil- och Teknikhistoriska Sällskapet i Köping till Sunne och Torsby. Resan arrangerades av de båda BTS-medlemmarna Åke Jansson och Åke Carlbom.

Redan klockan 7 rullade bussen, med Mats Karlsson vid ratten, iväg i det gråtrista höstvädret. Målet var att besöka dels den tidigare rallyvärldsmästaren från  2003 och 2014 års rallycrossvärldsmästare Petter Solberg i Torsby  samt den legendariska motorsportfamiljen Walfridsson i Sunne.

Efter ett kort stopp för kaffe och en välsmakande baguette anlände vi till Sunne strax efter kl 10.   Där mötte Lars-Erik Walfridsson upp och följde med ressällskapet vidare till Torsby.

Vi samlades i Petter Solbergs sevärda verkstad, där förövrigt det pågick förberedelser till kvällens firande av världsmästaren, som nu nått sin 40-årsdag.

Petter berättade om livet som tävlingsperson i den absoluta världstoppen. Om förberedelser inför de stora events, där nästa, om bara några dagar, väntar teamet borta i Argentina.

Petter är regerande FIA World RX mästare 2014 och blev även segrare i 2003-års FIA World Rally.  Han inledde sin karriär hos Ford. Från säsongen -01 fram till att Subaru drog sig tillbaka från WRC-cirkusen 2008, har han varit förstaförare hos det japanska bilmärket. Han har vunnit 13 rallyn i rallyärldsmästerskapet och 4 i rallycross.  Han är gift med svenska Pernilla Solberg (tidigare Walfridsson) från Torsby, dotter till 1980 års FIA rallycross-europamästare Per-Inge "Pi" Walfridsson.

Han skapade det värmlandsbaserade Petter Solberg World Rally Team 2009 och har sedan dess kört rally-VM i privat regi med Citroën som billeverantör. Petter bytte modell från Citroën Xsara WRC till Citroën C4 under slutet av 2009. När sedan bilreglementet skrevs om i VM blev det nytt bilbyte för Petter till säsongen 2011. Den nya bilen från Citroën Sport som Petter rattar är DS3 WRC.

Det som präglar Petter och hans team är noggrannhet i allt som de företar sig. Konkurrensen i sporten är så stor att några missar pga. av slarv inte tillåts. Ett synbart bevis på detta är verkstaden, maskinerna och all utrustning runt omkring, som uppvisar en optimal ordning reda.

Efter besöket i verkstadslokalerna fick vi även tillfälle att titta närmare på några av hans tävlingsfordon.   Där fanns bl.a. Subaru och Citroën representerade. Innan vi lämnade Solberg, tackade vi för deras gästvänlighet och som gåva överräcktes bl.a. en uppskuren växellåda med beteckningen M40, en passande gåva den just denna dag.

Vi återvände sedan till Sunne och där väntade förutom lunchen, även ett besök i den Walfridsson-ägda bilsamlingen. Där finns att beskåda både bilar som tidigare använts i olika rallysammanhang, men även övriga bilar från 50-60 talen.

Lars-Erik Walfridsson lämnade ressällskapet för att bege sig till en väntande middag med sin personal som arbetat i det familjeägda Volvoföretaget i 25 år.

BTS framförde sitt tack till berörda som gavs oss tid till besöken trots att deras kalendrar är välfyllda. Petter Solberg beger sig ju till tävlingarna Argentina och L-E Walfridsson besöker Dubai i tjänsteärenden och hann dessutom genomföra både 25- och 40-årsfiranden under helgen.

Innan bussen återkom till hemorten, tackade BTS ordförande, PeO Johansson, de arrangerande medlemmarna för en väl genomförd resa som var mycket uppskattad och intressant.  Vår duktige busschaufför, Mats Karlsson, tackades för en lugn och säker körning av den bekväma långfärdsbussen.

Text och foto: P O Johansson

Renault Alpine A 110


 

   

Bil- och Teknikhistoriska Sällskapet - Box 2053, 731 02 Köping  - Tfn/fax 0221 - 206 00

© 2008-2015 Bil- och Teknikhistoriska Sällskapet. Alla rättigheter reserverade.